Завершився проект «Здорове харчування - здорові відносини», що реалізовувався протягом липня – грудня 2021 року БФ «Добряк» у партнерстві з Ашан Чернігівська та Київським вищим професійним училищем технологій та дизайну одягу за фінансової підтримки Фундації Ашан для молоді. 471 учень отримали сертифікати про проходження Програми.

Настав час підбити підсумки та оцінити результати. Отже, станом на кінець проекту в грудні 2021 року у порівнянні з початком навчальної Програми в вересні 2021 року:

  • 94 учня стали менше перебувавати в оточенні курців;
  • 83 учнів стали менше палити;
  • 118 учнів стали менше вживати алкоголь;
  • 200 учнів стали більше пити чистої води;
  • 178 учнів стали менше споживати кофеїн в напоях;
  • 162 учня стали менше споживати цукор в напоях;
  • 173 учня стали менше споживати сіль в снеках;
  • 184 учня стали менше споживати глутамат натрію в снеках;
  • 167 учнів стали менше споживати пальмової олії в снеках;
  • 95 учнів стали спати індивідуальну норму;
  • 179 учнів стали більше бувати на свіжому повітрі;
  • 147 учнів збільшили свою фізичну активність;
  • 138 учнів досягли балансу жирів, білків, вуглеводів;
  • 151 учень стали отримувати позитивні емоції.

 

Фактичні результати проекту перевершили очікувані, отже проект є успішним. Розроблену Програму після адаптації та доопрацювання можна запроваджувати для учнів будь-яких навчальних закладів України.

Станом на 26 листопада 2021 вже 461 учень взяли участь в проекті «Здорове харчування - здорові відносини», що реалізується БФ «Добряк» у партнерстві з Ашан Чернігівська та Київським вищим професійним училищем технологій та дизайну одягу за фінансової підтримки Фундації Ашан для молоді.

Учні згадують попередні заняття та оцінюють свої досягнення. Заповнюють онлайн-анкету «Оцінювання Програми "Здорове харчування - здорові відносини"».

Питання стосуються зміні звичок протягом вересня-листопада 2021 року по відношенню до старту Проекту, зокрема:

  • Чи стали більше пити чистої води;
  • Чи стали менше пити напоїв з кофеїном та цукром;
  • Чи стали менше їсти снеки з сіллю, глутаматом натрію та пальмовою олією;
  • Чи стали менше курити та перебувати в оточенні курців;
  • Чи стали менше вживати алкоголь (ті, хто вживав);
  • Чи стали спати норму;
  • Чи досягли балансу жирів, білків та вуглеводів;
  • Чи стали більше бувати на свіжому повітрі та займатись фізичною активністю;
  • Чи стали більше отримувати позитивних емоцій від життя.

17 листопада 2021 за участі Анни Колоші відбулось заняття в дистанційному режимі «Здоровий спосіб життя» в рамках проекту «Здорове харчування - здорові відносини», що реалізується БФ «Добряк» у партнерстві з Ашан Чернігівська та Київським вищим професійним училищем технологій та дизайну одягу за фінансової підтримки Фундації Ашан для молоді.

Анна Колоша тренер з плавання зі стажем 15 років, майстер спорту України з плавання, чемпіонка України 2004, консультант з харчування, навчалась в школі К. Толстикової, практикує свідомий підхід до харчування без виснажливих дієт.

Більше 50 учнів відвідало заняття, на якому була можливість поставити запитання Анні з приводу щоденного харчування. Анна поділилась порадами з учнями щодо організації харчування, зробила акцент на важливості сніданку, на дотриманні принципу лягати спати в той день, коли встаєш, на можливості заміни шкідливих продуктів здоровими. Також розвіяла міф, що здорове харчування це завжди дорого.

Крім того, на занятті був присутній Дмитро Ященко, начальник сектору людських ресурсів та касових операцій гіпермаркету Ашан Чернігівська, партнера в реалізації проекту «Здорове харчування - здорові відносини». Дмитро надав учням поради та роз’яснення з приводу важливості підтримувати здорові стосунки з оточуючими людьми, отримувати та надавати іншим моральну та психологічну підтримку, що є складовими здорового способу життя.

08 листопада 2021 року за допомогою сервісу відеотелефонного зв'язку Google Meet у відповідь на карантинні обмеження було проведено перше дистанційне заняття в рамках проекту «Здорове харчування - здорові відносини», що реалізується БФ «Добряк» у партнерстві з Ашан Чернігівська та Київським вищим професійним училищем технологій та дизайну одягу за фінансової підтримки Фундації Ашан для молоді.

Протягом години вдалось поспілкуватись з 30 учнями Училища. Можна сказати, що дистанційне навчання є ефективним, та нічим не поступається стаціонарному, адже функції відеозв’язку дозволяють показувати слайди, презентації та відео учасникам, проходити опитування та ставити питання, піднімати руку, спілкуватись в чаті, заповнювати анкети і все це абсолютно безпечно для здоров’я.

По закінченню карантинних заходів буде відновлено стаціонарне навчання в рамках проекту «Здорове харчування - здорові відносини».

26 жовтня 2021 року в приміщенні Ашан Чернігівська за адресою: м. Київ, вулиця Гната Хоткевича, 1Б, пройшов майстер-клас з приготування піци для 10 підлітків в рамках проекту «Здорове харчування - здорові відносини», що реалізується БФ «Добряк» у партнерстві з Ашан Чернігівська та Київським вищим професійним училищем технологій та дизайну одягу за фінансової підтримки Фундації Ашан для молоді.

10 учнів Училища дізнались повний технологічний процес приготування піци: від формування основи для піци до її запікання, ознайомились з технологічними картами різних видів піц.

Також, власними руками приготували піцу: створили основу, обмазали її соусом, виклали інгредієнти: печериці, сир твердий, подрібнене філе курки-гриль, шинку, ковбасу сирокопчену, маслини, відправили її до печі. Після процесу приготування кожен учень зміг насолодитись власноруч приготованою піцою.

Також, учні пройшли екскурсію по гіпермаркету Ашан Чернігівська, дізнались про процеси завезення та розподілу товару, його зберігання та заготування, процес організації роботи кас в гіпермаркеті (виявляється, щоб не створювались надмірні черги, існує ціла система прогнозування та контролю). Також, відвідали цех випікання борошняних виробів, і деякі учні навіть зліпили власноруч декілька солодких пиріжків.